Spor 3: Kompetencer og Arbejdskraft

Industrivirksomhedernes konkurrencekraft vil i fremtiden i høj grad være bundet op på evnen til at omsætte trends som grøn omstilling, bæredygtig produktion, digitalisering, automatisering til en konkurrencefordel. Med det kommer også en erkendelse af, at kompetencekravene til medarbejderne vil ændre sig. Adgangen til de rette kompetencer og arbejdskraft vil således spille en afgørende rolle for virksomhedernes evne til at omstille sig og forblive konkurrencedygtige.

Men hvad betyder det i praksis? Hvilke kompetencer taler vi egentlig om? Og hvordan kan man som virksomhed gribe den udfordring an i en tid, hvor mangel på arbejdskraft i sig selv er en udfordring? Og hvordan får man hele virksomheden med, når man skal til at skabe en større transformation?
I dette spor sætter vi fokus på, hvilke krav til kompetencer og arbejdskraft som grøn omstilling, digitalisering og den rivende udvikling med ny teknologi stiller til virksomhederne.

Mød Steffen Max Høgh, CSR-direktør i HolmrisB8, forfatter, foredragsholder og podcastvært.
Steffen Max Høgh ved om nogen, hvad der rører sig, når vi taler, hvad der skal til for skabe en bæredygtig business – og tjene penge på det. Dels sidder han som CSR-direktør i HolmrisB8 og arbejder således selv med dagsordenen, dels har han interviewet et utal af landets førende eksperter og erhvervsledere om, hvordan man kan tjene penge på at tage et socialt og miljømæssigt ansvar gennem podcasten Bæredygtig Business.

Skal virksomhederne lykkes med en succesfuld omstilling, så skal samspillet mellem mennesker, teknologi og bæredygtighed gå op i en højere enhed – og hvordan gør man så det?
Hør Steffen Max Høghs take på, hvordan du som virksomhed, sikrer, at dine ambitioner om en succesfuld omstilling bliver til noget og hvorfor du skal sørge for at involvere dine medarbejdere og sikre at de har den rette viden og kompetencer.

Mød Marie-Louise Stokholm, HR-direktør i produktionsvirksomheden Plus Pack
Bæredygtighed er arbejdet helt ind i kernestrategien hos Plus Pack, og verdensmålet om bæredygtigt forbrug og produktion er helt centralt. HR direktør Marie Louise Stokholm har været med lige siden 4. generation overtog driften af den familieejede i virksomhed i 2015 og har været med til at drive en række store forandringer med udgangspunkt i digitalisering og bæredygtighed. Hør Marie Louise fortælle, hvordan Plus Pack konkret arbejder med at få bæredygtighed helt ud i organisationen og hvordan de arbejder med at sikre, at alle har den nødvendige viden og kompetencer til at understøtte det overordnede mål om bæredygtig produktion.

Mød Nicolaj Lubanski fra COO, Copenhagen Capacity.
Copenhagen Capacity,er den officielle investeringsfremme organisation i Greater Copenhagen og leadpartner på projektet Talent til Danmark.
Hør hvordan talenttiltrækning fra udlandet kan være med til at sikre de kompetencer, der er behov for i de danske virksomheder – både højtuddannet, såvel som faglært – og hvilke tendenser vi er oppe imod i konkurrencen om den bedste arbejdskraft.

Mød Iben Arvad Hansen, Direktør i work-live-stay
Work-live-stay er en privat medlemsorganisation, der arbejder for at sikre optimale rammer for tiltrækning, modtagelse og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Den syddanske geografi er stærkt repræsenteret blandt de godt 80 medlemmer, som består af virksomheder, kommuner, erhvervsfremmeaktører og region Syddanmark. Hør Ibens perspektiv på, hvordan work-live-stay i et nyt projekt arbejder med virksomhedernes evne til at trække, modtage og fastholde faglært arbejdskraft fra udlandet. Der skal en flerbenet indsats til for at løse problemstillingen på den lange bane, men tiltrækning af international faglært arbejdskraft kan være en del af den kortsigtede løsning på at sikre de faglærte kompetencer som virksomhederne skriger på.

Mød Martin Liebing Madsen, Sekretariatschef, Industriens Fællesudvalg, Industriens Uddannelser.
Industriens Uddannelser arbejder for at være på forkant med udviklingen af arbejdsmarkedets behov for kompetente medarbejdere. Hør hvilke kompetencer Industriens Uddannelser ser som centrale for at sikre fremtidens konkurrencedygtige industri, og hvordan efteruddannelse kan spille en vigtig rolle i at sikre netop disse kompetencer.

Mød Bjørn Sommer og Jeanett Kristensen fra Kamstrup
Factory Manager Bjørn Sommer har solid ledererfaring indenfor Supply Chain fra flere internationalt orienterede virksomheder. Han har +30 års erfaring med uddannelse, træning og kompetenceløft af medarbejdere i produktionsmiljø. Uanset hvor hurtig teknologien og automationen udvikles, er det fortsat medarbejderne der er virksomhedens vigtigste aktiv, og derfor er det meget essentielt at have fokus på løbende opkvalificering og livslang læring.
Production Assistant Jeanett Kristensen har gennem seneste 4 år arbejdet tæt sammen med Supply Chain ledelsen på Kamstrup i forhold til udvælgelse af de erhvervsfaglig uddannelser, AMU kurser, FVU undervisning og interne kurser som medarbejderne i de 4 produktionsenheder skal tilbydes. Jeanett er den der får virksomhedens visioner om kompetenceløft ned på et praktisk niveau, ved at stå for tilpasning af kurser til virksomhedens behov, tilmelding til kurser & uddannelser, ansøgning af kompetencefonde osv. Medarbejdernes ønsker til kompetenceløft og driftledernes ønske om fokus på driften er i højsædet, når der planlægges undervisning.
Hør Bjørn og Jeanetts perspektiv på, hvordan de med et fokus på strategisk kompetenceudvikling sikrer at Kamstrup hele tiden har de rette kompetencer til at drive virksomhedens udvikling.

Mød Frank Rosengreen Lorenzen, Adm. Direktør i Dansk AM Hub (moderator)
Frank R. Lorenzen er, som Direktør for Dansk AM Hub, centralt placeret i det dansk videns- og innovationssystem. Med en stærk baggrund fra konsulentbranchen og et kontinuerligt fagligt fokus på bæredygtighed, grøn omstilling og innovation i industrivirksomheder, vil Frank tilgå Industriens Dag med en bredt funderet fagligt ballast, der gør ham i stand til at udfordre både paneldeltagere og virksomheder på det centrale spørgsmål omkring ressourcer og udfordringer knyttet til fremtidens arbejdskraft i danske industrivirksomheder.

Praktiske oplysninger